Bra att veta

St Louis är en av Missouris mest välbesökta resmål som lockar turister från hela världen. Om du planerar att besöka staden kan den här artikeln vara nyttig för dig att läsa. Vidare i artikeln får du mer information om saker som kan vara bra att veta i samband med att du ska resa och besöka St Louis. Till exempel vilka årstider som är de mest optimala, ambassader, vaccinationer och om du behöver ha ett visum.

Behöver jag ha ett visum?

En fråga som många ställer sig när de ska resa till USA är huruvida de behöver ansöka om visum först. Svenska medborgare är i regel viseringsfria och kan vistas i USA i upp till 90 dagar utan att ha något visum. Men du behöver däremot införskaffa en elektronisk resehandling som kallas för ESTA som du kan fylla i online.

Vilka vaccinationer behöver jag?

När du reser till Nordamerika rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du har ett grundläggande skydd mot stelkramp, kikhosta, mässling och difteri. Du behöver även ha skydd mot hepatit A och B.

Valuta

I St Louis använder man amerikanska dollar som valuta. Du kan växla till dig dollar innan din resa på exempelvis Forex om du vill ha sedlar. Men det går även bra att använda dina betalkort.

Reseförsäkring

När du reser till USA ska du verkligen se till att ha en reseförsäkring som täcker sjukvårdskostnader, annars kan det bli mycket dyrt. En reseförsäkring kan skydda dig ifall något annat på resan skulle gå snett. Till exempel om flygresan blir inställd eller om du eller ditt sällskap blir sjuka. Du skaffar reseförsäkring i samband med att du bokar din resa med ditt valda resebolag. Det är olika mellan olika bolag vad som ingår i försäkringen och därför behöver du kolla upp det själv. Om du har hemförsäkring ingår oftast en reseförsäkring om du är på semester i upp till 45 dagar.

Språk

I St Louis talar man i första hand engelska då det är USA:s officiella språk. De flesta är tillmötesgående och även om du inte har stora kunskaper om det engelska språket kan du göra dig förstådd med invånarna och få hjälp med det du behöver. Men det finns även flertalet minoritetsspråk och när du är i St Louis kan du höra spanska, vietnamesiska, persiska, bosniska, franska, pashto och dari.

Väder

Vädret i St Louis är olika beroende på vilken årstid du väljer att resa. De har milda vintrar och under december till mars månad ligger de oftast på 4-7 plusgrader och som lägst kan det bli mellan -4 och -1 grader. På våren och hösten har de en medeltemperatur på 13-20 grader Celsius och på sommaren kan det bli upp till 32 grader Celsius. Under april till juli månad har de en hel del nederbörd och det kan bli upp till 122,5 mm regn på en månad.

Eluttag

I USA har man andra typer av eluttag än vad vi har i Sverige/Europa. Därför behöver du innan din resa införskaffa en adapter så du kan ladda dina enheter som vanligt. Standarden för eluttag i USA är Typ A (ojordad) och typ B (jordad).

Sveriges konsulat i St Louis

I St Louis finns det ett svenskt konsulat. Du behöver dock boka tid innan besöket. Du kan vända dig dit för att ansöka om pass.

Viktiga nummer

Vid akuta fall använder du dig av larmnumret 911, vilket är USA:s motsvarighet till 112 och gäller både polis, brandkår och ambulans.

Booking.com
Resesajter